1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Elektrikli araçlar yanar mı? Elektrikli araç yangını nasıl söndürülür?

Elektrikli araçlar hayatımıza hızla girmeye başladı. Çağımızın ve geleceğin araçları artık elektrikli olacak. Peki elektrikli araçlarda güvenlik nasıl? Elektrikli araçlar yanar mı? Elektrikli araç yangını nasıl söndürülür? Lityum iyon batarya elektrikli araçlarda tehlikeli mi? Elektrikli araç kışın kullanılır mı? İşte elektrikli araç kullananlara güvenlik rehberi…

Elektrikli araçlar yanar mı? Elektrikli araç yangını nasıl söndürülür?
0

Elektrikli araçlar dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yayılıyor. Kullanıcılar, ekonomik, sessiz ve çevre dostu olan elektrikli araçları kullanmaya başladı. Renault, BMW, Hundai, Toyota, honda, Citroen, Peugeot gibi önde gelen otomobil firmaları elektrikli araçlarını piyasaya sürdü.

ELEKTRİKLİ ARAÇ YANAR MI?

Elektrikli araçlarda yangın riski diğer araçlardan farklı değildi. Elektrikli araç kullananların ilk aklına gelen soruların başında “Elektrikli araç yanar mı?” sorusu vardır. Elektrikli araçlarda da belirli konuşlara bağlı olarak yanma riski bulunur. Bu sebeplerin başında ise batarya ve çarpışma gelir. Hava koşulları da yine elektrikli araçlarda yangın riskini yükseldi.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR NEDEN YANAR?

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol, elektrikli araçlarda çıkan yangınlarla ilgili yaptığı uyarıda li-on bataryalara dikkat çekiyor. Peki elektrikli araçlar neden yanar? Varol bu sorunun yanıtını şöyle açıklıyor:

Elektrikli araçlarda harici darbeler ve aşırı çalışma koşulları bataryaları olumsuz etkiler ve bunlar da yangına sebep olur. Elektrikli araçlarda kullanılacak bataryalardan beklenen özellikler mümkün olduğu kadar az ağırlıkta ve kompakt bir yapıda çok miktarda enerji depolayabilme, uygun maliyetli ve dayanıklı olabilme, toksik olmayan bileşenlerden oluşabilme ve sürdürülebilir kaynaklardan üretilebilme yeteneği ile birlikte yeterli güvenlik seviyesine sahip olabilme özelliklerini içermelidir. Lityum iyon (Li-ion) piller en yaygın pil türüdür. Bu bataryaların yaygın olmasının en büyük nedeni, yüksek enerji yoğunluğuna ve düşük bakım gereksinimlerine sahip olmasıdır.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR GÜVENLİ Mİ?

Yüksek enerjili bataryaların yangın riski ve güvenlik endişesi, elektrikli araçlar için önemli bir konudur. Elektrikli araçlar güvenli mi? sorusunun yanıtı da kullanıcılar tarafından araştırılıyor.  Harici darbeler veya aşırı çalışma koşulları, Li-ion bataryalarının olumsuz durumlara yol açmasına neden olabilir. Bu durumlar kıvılcımlar, yanıcı gazlar ve zehirli dumanlar gibi sonuçlar doğurabilir. Bu etkiler daha da şiddetlenebilir ve sürekli yanma, jet alevleri veya gaz patlamalarına yol açabilir

KIŞIN ELEKTRİKLİ ARAÇ KULLANILIR MI?

Elektrikli araçların bataryaları eksi 15 derecenin altında ve 40 derece üstünde şarj edilmeye çalışılması potansiyel yangın riski doğurur. Peki kışın elektrikli araç kullanılır mı? MMO Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol’a göre normal bir batarya sistemi, kendiliğinden yanma olasılığı düşük olsa da aşırı çalışma koşulları veya beklenmeyen olaylar sırasında dışsal termal, mekanik ve elektriksel etkilere karşı savunmasızdır. Li-ion bataryalar eksi 15’in altındaki veya 40 derecenin üzerindeki tehlikelidir. Batarya yangını bastırma ve söndürme teknolojileri üzerine yapılan çalışma sayısı oldukça sınırlıdır. Ancak bu kısıtlı çalışmalar Li-ion batarya yangınlarının söndürülmesinin zor olduğunu, büyük miktarda söndürücü madde gerektirdiğini ve yeniden alev alabilme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇ YANGINI NASIL SÖNDÜRÜLÜR?

Elektrikli araçlarda istenmeyen durumların başında yangın gelir. Elektrikli araçlarda yangın söndürme uygulaması daha farklıdır. Peki elektrikli araçlarda yangın nasıl söndürülür? Elektrikli araç yangınlarının söndürülmesinde en etkili yolu D tipi kimyasal kuru tozdur. Yangın söndürüldükten sonra da lityum-iyon pilleri soğutmak için su kullanılabilir. Soğuk su kullanarak pillerin aşırı ısınması engellenebilir. Eğer yanan bir elektrikli araçsa ve durum müsaitse acilen ilk olarak güç kesilmelidir. Bu durum yangının büyümesini de engelleyecektir. Kuru köpük yüzeye yapışarak hava ile teması kesmekte ve malzemeleri de soğutmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir