1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Jeomanyetik fırtına zirve yaptı! Teknolojik cihazlarınız aniden bozulabilir!

Güneş patlaması sonucu oluşan jeomanyetik fırtına ‘Exterm G5’ yani en yüksek seviyeye çıktı. Cep telefonu, bilgisayar, televizyonlar, tabletler hatta buzdolapları bile etkilenecek. Akıllı süpürgeler, navigasyonlar bile yolunu şaşıracak! Peki jeomanyetik fırtına nedir? Jeomanyetik fırtına elektronik cihazları  nasıl etkiler? İşte detaylar…

Jeomanyetik fırtına zirve yaptı! Teknolojik cihazlarınız aniden bozulabilir!
0

ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Güneş yüzeyindeki patlamalardan kaynaklı kuzey yarım kürede şiddetli “Jeomanyetik Fırtına” yaşanacağını duyurdu. Açıklamada jeomanyetik fırtınanın “uydu iletişimleri ile güç sistemlerini etkileyebileceği” bilgisi paylaşıldı.

EN YÜKSEK SEVİYEDE

Jeomanyetik fırtına “Extrem G5” kategorisine çıktı. Bu ölçüm en yüksek seviye olarak kabul ediliyor. Bu nedenle geceleri gökyüzünde kuzey ışıklarını andıran görüntüler oluşuyor. Bu görüntüler bu gee Türikiye’den de gözlenecek.

En güçlü jeomanyetik fırtınası dünyayı salladı. Özellikle Kuzey Amerika’yı etkisi altına alan fırtına, Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede kutup ışıklarının gözlemlenmesine olanak sağlayabilir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin bildirisine göre, elektronik cihazlarda sorunlara yol açabilecek.

JEOMANYETİK FIRTINA ELEKTORİNK CİHAZLARI ETKİLR Mİ?

Peki jeomanyetik fırtına elektronik cihazları bozar mı? Teknolojik cihazlar jeomanyetik fırtınadan nasıl etkilenir? Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), Güneş’te yaşanan patlama hakkında yaptığı uyarıda jeomanyetik fırtınanın elektronik araçlarda problemlere yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Cep telefonları, tabletler, televizyonlar, bilgisayarlar, navigasyonlar, GPS’lerde sıkıntı çıkabileceği belirtildi. Bu tür fırtınalar genellikle Dünya’ya Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların atmosferle etkileşime girmesi sonucu oluşur ve manyetik fırtınaları tetikleyebilir.

Dünya’nın manyetik alanı Güneş’ten gelen elektrik yüklü parçacıkları saptırarak Dünya’yı korur. Ancak güneş patlamaları ve koronal kütle atımları gibi güçlü etkinliklerin teknolojik cihazlara zarar vermesi yine de mümkündür.

JEOMANYETİK FIRTINA NEDİR?

Güneş’in manyetik kutuplarının her 11 yılda bir yer değiştirmesi olayı “güneş döngüsü” olarak adlandırılır. Güneşte meydana gelen patlamalar jeomanyetik fırtınayı oluşturur? Güneş, bugünlerde on bir yıllık etkinlik döngüsünün sonuna yaklaşıyor.  Tahminen altı ay içerisinde Güneş’in kuzey ve güney kutupları yer değiştirecek. Güneş aktivitelerinin artmasının beklendiği bu dönemde teknolojik cihazlar sıradan dönemlere kıyasla daha fazla risk altında olacak.

JEOMANYETİK FIRTINA HANGİ CİHAZLARI BOZAR

Artan Güneş aktivitelerinin neden olduğu güçlü güneş rüzgârları, GPS ve telekomünikasyon uydularını kolayca devre dışı bırakabilir. Yüklü parçacıklar, astronotlara ev sahipliği yapan herhangi bir uzay aracındaki elektronik aletlere zarar verebilir ve yaşam destek sistemlerini işlevsiz hâle getirebilir. Güneş aktiviteleri astronotların sağlığını tehdit edebilecek düzeyde yoğun miktarda radyasyon üretebilir. Bu patlamalarla oluşan jeomanyetik fırtına cep telefonu, bilgisayar, televizyon, akıllı ev aletleri gibi cihazlarınızı bozabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir