Türkiye’de son olarak 2001 yılında görüldüğü belirtilen Anadolu Leoparı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özel bir çalışmasıyla ilk kez görüntülendi. Anadolu Leoparı’nın görüntülerini Sosyal Medya hesabı Twitter’dan paylaşan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Neslinin yok olduğu düşünülen Anadolu Leoparı’nı tekrar görünmeye başladığını artık biliyoruz” dedi.
Daha önce Türkiye’nin 4 bölgesinde varlığı kanıtlanan ve son olarak geçtiğimiz yıl Mayıs ayında görüntülen Anadolu leoparının görüntüsü bir kez daha fotokapanla kaydedildi. Bakanlık, görüntüyü sosyal medya hesabından paylaşarak, “Ülkemizde varlığı kanıtlanan Anadolu leoparını bir kez daha görüntüledik. Neslin artsın çoğalsın, bu topraklarda hep var olasın. Anadolu leoparını izlemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“Yaşam alanlarını gizli tutacağız”
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, sosyal medya hesabından nesli tükenmekte olan Anadolu Leoparı’nın görüntülerinin yer aldığı bir paylaşım yaptı. Paylaşımında Anadolu Leoparı’nı korumak zorunda oldukları mesajını veren Bakan Kirişci, şu ifadeleri kullandı:
“İşte dört bölgemizde varlığı kanıtlanan Anadolu Leoparı. Onları korumak zorundayız, bu yüzden yaşam alanlarını gizli tutacağız. Emeği geçenleri gönülden kutluyorum.”
2023 Yılında yeniden görüldü
Anadolu Parsı 2023 yılında iki farklı bölgede daha görüldü. Bakan Kirişci geçtiğimiz gün yaptığı yeni açıklamada “Anadolu leoparı iki ayrı bölgemizde yeniden görüntülendi. İzini sürmeye, heyecanla yolunu gözlemeye devam edeceğiz. Bu kadim topraklar ilelebet yurdu, heybeti daim olsun” değerlendirmesinde bulundu.
Anadolu Parsı nedir?
Bakan Kirişci’nin heyecan yaratan paylaşımı sonrası vatandaşlar Anadolu Parsı’nın nesli tükendi mi? Türkiye’de Anadolu Leoparı var mı? sorularının yanıtını aramaya başladı. Peki Anadolu Parsı’nın nesli gerçekten tükendi mi? Anadolu Leoparı nerede yaşar? İşte Anadolu Parsı ile ilgili tüm merak edilenler.
TUBİTAK yayınlarına göre Anadolu leoparına Anadolu parsı ya da Anadolu panteri de deniyor. Canlı ve parlak renge sahip postları kırmızımsı sarı ve siyah benekli. Tekdüze siyah olanlarına da rastlanıyor. Beneklerinin ortası ise boş. Ancak ayaklarındaki, kuyruklarının sonundaki ve yüzlerindeki beneklerin içleri dolu. Boyları 1,5 metre, kuyrukları da 1 metre kadar olabiliyor. Omuzlarının yerden yüksekliği 45-62 cm civarında. Leoparın İran’da yaşayan alt türünün kışı geçirmek için zaman zaman ülkemize girdiği de tahmin ediliyor. Anadolu leoparı gece aktif olan bir hayvan ve ülkemizde insanla karşılaşmaması gerektiğini çok iyi biliyor. Bölgede şimdiye kadar, evcil hayvanlara da dâhil, herhangi bir saldırı kaydının olmaması bunun göstergesi. Gündüz leoparla karşılaşmak ya da onu görmek ise çok olağan dışı bir durum.
Anadolu parsı en son ne zaman görüldü?
Türkiye’de nesli tükenmekte olan Anadolu parsı 1974’te Beypazarı civarında avcılar tarafından vurularak öldürüldü. O tarihte öldürülen Anadolu parsının Türkiye’deki ırkının son örneği olduğu biliniyordu. O günden sonra bilimsel olarak Türkiye sınırlarında Anadolu leoparına ait herhangi bir kayda rastlanmadı. Doğa meraklıları son bireyi öldürülen Anadolu Leoparının hala bir türünün yaşadığını düşünüyordu. Bu doğrultuda gezginler, fotoğrafçılar ve kaşifler Anadolu Leoparı’nın peşine düştü. Çeşitli tarihlerde Anadolu leoparının alt ırkları görüldü ve yine avcılar tarafından vuruldu. 2010 yılında Siirt Gabar Dağı’nda bir leopar vurulmuş ve postu sergilenmişti. 5 Temmuz 2013’te Anadolu leoparının Karadeniz’de fotokapanla fotoğrafının çekildiği haberi geldi.
Son olarak Kasım 2013’te Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Solmaz köyü kırsalında çobanlar tarafından bir leopar vuruldu. Üstelik leopar çok da sağlıklı görünüyordu. Doku analizi sonucunda, vurulan leoparın İran’da yaşayan bir alt tür olduğu TÜBİTAK MAM tarafından açıklandı. Bu, ülkemizdeki leoparın önemini azaltmamalı. Aksine ülkemizde yeniden bir leopara rastlanması ülkemiz yaban hayatı için umut verici bir gelişme. Kafalardaki soru işaretleriyse kaybolmadı: Acaba tek bir birey miydi? Yoksa Anadolu’da bir popülasyon oluşturmuşlar, yaşamlarına devam etmeye mi çalışıyorlardı?