1. Anasayfa
  2. Yaşam

Sosyal medya bağımlılığı dikkat eksikliğini tetikliyor

Araştırmalar, insanların teknolojik aletlerde tek bir ekrana bakarak geçirdikleri sürenin 1 dakikanın bile altına düştüğünü ortaya koyuyor. Siz de işyerinizde çalışırken sosyal medyada dalıyor ve uzun süre kendinizi alamıyor musunuz? Örneğin selfi göndermek için işinizi yarıda bırakıyor, derken gelen bir mesajla Instagram, Twitter ya da Tiktok’a girip kendinizi kaybediyor musunuz? Bu durum dikkat eksikliğinden kaynaklanıyor. Uygulayacağınız birkaç yöntemle bu durumdan kurtulmanız ve odaklanma sürenizi arttırmanız mümkün. İşte dikkat dağınıklığı neden olur? Ne iyi gelir? Nasıl geçer?

Sosyal medya bağımlılığı dikkat eksikliğini tetikliyor
0

California Üniversitesi’nde bilişim profesörü olan psikolog Gloria Mark’ın araştırmasına göre insanların dikkatleri başka bir yere dağılmadan önce herhangi bir ekrana odaklanmak için ortalama 47 saniye harcadıklarını gösteriyor. Newsweek’de yer alan haber göre Mark, 2004 yılında başlayan araştırmada insanların herhangi bir ekrana bakmadan önce ne kadar süre odaklandıklarını izlemek için dikkat aralıklarını ölçmeye başladı. Mark, katılımcıların herhangi bir ekrana odaklanarak geçirdikleri ortalama sürenin 2004 yılında yaklaşık iki buçuk dakika olduğunu, 2012 civarında bu sürenin 75 saniye olduğunu, günümüzde ise daha da fazla düşüşe geçtiğini ve son 5 yıldır bu sürenin 47 saniye olduğunu ifade etti.

Reklam süreleri bile 6 saniyeye düştü

Medyada film, televizyon programları, ve reklamlar sürelerinde de kısalma olduğunu eskiden 60 saniyelik reklamlar yaygınken, bugün altı saniye süren reklamlarla bile karşılaştığımızı kaydederek, “Bu durum sosyal medya gönderebileceğiniz içeriğin uzunluğunu da kısıtlıyor. Bir de mesaj yazarken uzun bölümler yazmak zor. Tüm bunlar bizi kısa bölümler halinde okumaya zorluyor.” dedi.

Suçlu sadece teknoloji değil

Dikkat dağılması ile stres arasında bir ilişki bulduğunu, çalışmalarda stres seviyelerini izlemek için iş yerindeki insanların kalp atış hızlarını takip ettiklerini belirten psikolog, “İnsanların genelde dikkat dağınıklığını, dışarıdan gelen bildirimler, reklamlar, kısa mesajlar, telefon aramaları, ofislerine gelen insanlar ve diğerleri gibi uyaranlara bağlı olduğunu düşünerek teknolojiyi suçlama eğiliminde. Ancak insanların harici bir şey tarafından kesintiye uğramak kadar, kendi seçimleriyle kesintiye uğratma olasılıkları da yüksek.  Özellikle sosyal medya ve dikkatimizi çekmek için tasarlanmış diğer teknolojilerin çoğalması, insanlara bu durum için daha fazla fırsat sağlamakta.”

Odaklanma süresini nasıl artırabiliriz?

Peki giderek azalan dikkat süresini geliştirmek mümkün mü? Dikkatimizi geri kazanabilir miyiz? Psikolog Mark, insanların odaklanmalarını geliştirmeye yardımcı olmak kendi yöntemlerini geliştirebileceklerini belirterek önerilerini şöyle sıraladı:

1) Kendinize nedenini sorun

İşinizle ilgili bir yazı üzerinde çalışıyorken gelen mesaj sesiyle telefona bakıyor ve sonrasında arkadaşınızın yolladığı video ile amaçsızca yapılan gezintiden alamıyor olabilirsiniz. Bu duruma son vermek için psikolog Mark, kendimize “Neden buna ihtiyacım var? Sıkıldım mı? Bu zor bir iş mi?” gibi sorular yöneltmemizi, sonrasında ise bir adım sonrasını düşünerek “Sosyal medyaya 30 dakika girersem, akşam 22:00’de günüm nasıl geçecek?” sorusunu yanıtlamamızı tavsiye ediyor.

2) Dijital kısıtlamalar yapın

Mark, bir diğer önlem olarak ise ekrandaki sekmeleri kapatmayı, en sevdiğiniz sosyal medya uygulamalarını gizlemeyi veya gereksiz bildirimleri durdurmayı tavsiye ediyor.

3) Kısa süreli molalar verin

Araştırmalara göre mola vermeyen insanların zihinsel verimliliğinin düştüğünü, iş günü sona ermeden günlük hedeflerden uzaklaşamaya meyilli olduklarını kaydeden Mark, işlerinizi ara vermeden erkenden bitirmeye çalışmak yerine kısa süreli verimli molalar verip dikkatinizi tazeleyerek güçlendirebilir, işe geri döndüğünüzde ise daha iyi odaklanabileceğinizi söylüyor.

4) Dikkat gereken işleri sıralayın

Bireysel farklılıklar olsa da çoğu insanın gün içerisinde en uygun odaklanma saat diliminin sabah saat 11 ile gün ortası olduğuna dikkat çeken Mark, önemli işlerin beynin en çok odaklandığı ve verim sağladığı bu saatlerde yapılmasını tavsiye ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir