Ülkede Kuzeybatı Delhgi Bhalswa’daki çöp yığınları 62 metreyi aştı. CNN’de yer alan habere göre çöp dökmek için görevliler tıpkı bir dağa tırmanır gibi her gün mesai harcıyor. Bölgede Isı ve metan gazından kaynaklanan yangınlar çıkıyor – Delhi İtfaiye Departmanı bu yıl şimdiye kadar 14 yangına müdahale etti. Bölgede yaşayan aileler ve çocukları sağlık açısından büyük sıkıntı yaşıyor. Bölgede çıkan yangınlar için için devam ediyor ve bu da her gün metan gazı yayılımına neden oluyor.
Bhalswa’da yaşayan yaklaşık 200.000 bölge sakini artık evlerinin yaşanmaz hale geldiğini ancak taşınacak paraları olmadığını ve zehirli havayı solumaktan ve kirli suyunda yıkanmaktan başka çareleri olmadığını söylüyor.
Bhalswa, Delhi’nin en büyük çöp sahası değil. En büyüğü olan Ghazipur’dan yaklaşık üç metre daha alçak ve her ikisi de ülkenin toplam metan gazı üretimine katkıda bulunur.
Metan gazı nedir?
Metan, karbondioksitten sonra en bol bulunan ikinci sera gazıdır, ancak metan daha fazla ısı tuttuğu için iklim krizine daha güçlü bir katkıda bulunur. Metanı uydular aracılığıyla izleyen GHGSat’a göre Hindistan, depolama alanlarından diğer tüm ülkelerden daha fazla metan üretiyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Global Metan Tracker’ına göre Hindistan, toplam metan emisyonları açısından Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor.