1. Anasayfa
  2. Yaşam

İstanbul’a Mart’ın ortasında Balkanlar’dan kar geliyor! Tarih tekerrür edip 1987’deki kar esareti yeniden yaşanır mı?

İstanbullular bahar geldi derken Mart ayında kar sürpriziyle karşılaşacak. Meteoroloji uzmanları kurak geçen kışın ardından Mart’ın 7,8,9’undan sonra havaların bir anda soğuyacağını belirterek İstanbul’a kar uyarısı yaptı. İstanbul’a Mart’ın 10’undan sonra Balkanlar’dan sok hava ve kar yağışı geleceği açıklandı. İstanbul’da Mart ayında kar beklentisi akıllara hafızalara kazınan 4 Mart 1987’deki kar esaretini getirdi. O tarihte İstanbul’a bir anda bastıran kar tarihin en büyük kar esaretini yaşatmış 10 gün boyunca vatandaşlar evlerine hapsolmuştu…

İstanbul’a Mart’ın ortasında Balkanlar’dan kar geliyor! Tarih tekerrür edip 1987’deki kar esareti yeniden yaşanır mı?  
0

Mart kapıdan baktırıp kazma kürek yaktıracak! Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Şubat ayını geride bıraktık. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin büyük bölümü bu kışı kurak geçirdi. Yağışların çok az yaşandığı İstanbul’da kar ne zaman yağacak? Sorusu gündemdeki yerini korurken bahar geldi… Ancak havalar Mart ayının ilk günlerinden itibaren bir anda soğudu. Havaların soğuması vatandaşlar tarafından “İstanbul’a Mart’ta kar yağar mı” sorusunu getirdi. Konuyla ilgili uzman isimlerden açıklama geldi: Mart’ın ikinci haftasında Marmara bölgesine soğuk ve yağışlı hava dalgası geliyor. İstanbul’a Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası Mart’ın 10’undan sonra kar yağışı getirecek…

Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü İklim Bilimci Öğretim Üyesi Dr. Okan Bozyurt YouTube kanalından paylaştığı videoda, Mart ayının ikinci haftasından sonra İstanbul ve Marmara’ya soğuk hava dalgası geleceğini ve kar yağışının beklendiğini açıkladı. İşte Dr. Okan Bozyurt’un Mart ayında hava tahminiyle ilgili açıklamaları:

Kuraklık da deprem gibi bir felaket!

“Bu yıl deyim yerindeyse afet yılı. Çünkü depremler zaten keza, zaten deprem herkesin içini yaraladı, hepimizin için yaktı kavurdu adeta. Ama aslında depremlerle uğraşırken bir önemli kavramı daha unuttuğumuzu düşünüyorum ben; kuraklık kavramı. Son haritalara baktığımız zaman gerçekten kuraklığın çok ciddi boyutlara ulaştığını görüyoruz. Özellikle son 3 aylık kuraklık haritasına baktığımızda, Türkiye’nin hemen hemen yüzde 90’lık kısmının ciddi anlamda bir kuraklığın pençesine düştüğünü görüyoruz. Bu şu anda böyle. Eğer bu önümüzdeki günlerde de böyle sürecek olursa o zaman işte ciddi anlamda bizi çok sıkıntılı yaz aylarının beklediğini söylemeden geçemeyeceğim.

Mart ayında hava nasıl olacak?

Verilere baktığımız zaman, artık soğukları ve kar yağışını bir tarafa koyalım. En azından artık yağış olsun yeter psikolojik moduna geldik. Resmen yağış olsun yeter diyoruz. Neyse ki elimizdeki veriler birazcık sevindirici gibi görünüyor şu anda, verilere baktığımız zaman. Evet, yağışlar gelecek gibi. Mart ayının ilk haftasından itibaren yağışlı hava kütleleri adeta ülkemize akın edecek. Özellikle yurdun batı ve doğu kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde yağışlar bekleniyor. Özellikle marmara bölgesi ve marmaranın batısı ağırlıklı olmak üzere ve ege bölgesi, iç egenin bir kısmı ve doğu anadolunun özellikle kuzeydoğu kısımlarında mevsim normallerinin üzerinde yağışlar bekleniyor. Diğer kısımlardaysa mevsim normalleri civarında yağışlar bekleniyor fakat hava sıcaklıklarına baktığımız zaman mevsim normallerinin bir hayli üzerinde bekliyoruz.

7,8,9 ve 10 Mart’a dikkat!

Mart ayının 7’sinden sonra, yaklaşık 8’i, 9’u ya da 10’u gibi bir soğuk hava kütlesinin ülkemize giriş yapmasını bekliyoruz. Yurdun kuzeybatısından itibaren yani balkanlar üzerinden bir soğuk hava kütlesi bekliyoruz, eğer şartlar değişmezse tabii. Mart’ın 10’una kadar da olsa yine yağışlar devam edecek, yağışlar etkili olacak. Özellikle yurdun kuzey, iç ve doğu bölgelerinde yağışlar yağmur şeklinde görülecek. Yüksek kesimlerde yağışların karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde görüleceğini tahmin ediyoruz.

İstanbul’a Mart karı geliyor!

Martın 10’undan itibaren gelecek olan hava kütlesinde, hava sıcaklığının düşüşüne bağlı olarak yurdun kuzeyinden başlayarak özellikle Marmara’nın yüksek kesimleri, batı ve orta Karadeniz’in iç kesimleri, kuzey iç Ege ve göllerin bölgesinde, İç Anadolu’da ve Doğu Anadolu’da pek çok merkezimizde karla karışık yağmur ve kar yağışlarının beklendiğini şimdiden söyleyebiliriz. Tabii ki bir değişiklik olmazsa.

Habertürk Meteoroloji Uzmanı Hüseyin Öztel ise İstanbul’a Mart ayında kar gelebileceği müjdesini verdi. Hüseyin Öztel açıklamasında “Mart ayının ilk günlerinden sonra ise Marmara dahil Türkiye’nin çoğu bölgesinde yeniden kar yağışı görebiliriz, önce ısınıyoruz ama ardından hava değişecek, kışa geri döneceğiz görüntüsü alıyoruz.” dedi.

İstanbul’da 1987 Mart’ındaki tarihi kar esareti olur mu?

İstanbul’da 1987 yılının Mart ayında yaşanan kar fırtınası hafızalardan silinmiyor. ‘Efsane Mart’ olarak da bilinen günlerde Balkanlar’dan gelen soğuk hava dalgası, kent genelinde 1 metre, yüksek kesimlerde 4 metre kar kalınlığına neden oldu. İstanbullular, 1987 yılında yaşanan ‘efsane kar’ yağışını hâlâ unutamıyor. O günlere şahit olanlar, yolların kapanması dolayısıyla ev ve işyerlerine yürüyerek gittiğini, su şebekesinin donması dolayısıyla suların akmadığı, elektriklerin kesildiğini dost meclislerinde sıkça anlatıyor. İstanbul’un yakın zamanda gördüğü en büyük kar fırtınası olan 1987 kışı, gazete manşetlerine ‘Beyaz Felç’ olarak yansımıştı.

4 Mart 1987’de İstanbul’a öyle bir kar yağdı ki…

Şubat ayının sonunda bahardan kalma günler yaşayan İstanbullular, 4 Mart 1987 Çarşamba günü Başkanlar’dan gelen soğuk hava dalgasıyla adeta neye uğradığını şaşırdı. Şiddetli tipi, kentin bazı noktalarında yarım metre kar birikmesine neden oldu. Sabah okullarına giden öğrenciler, İstanbul Valiliği’nin öğlen saatlerinde aldığı ‘tatil’ kararıyla eve dönerken zor anlar yaşadı. Kar yağışı ise 14 Mart 1987 Cumartesi gününe sürecek, okullar iki hafta boyunca tatil oldu. Dönemin İstanbul Valisi Nevzat Ayaz, gerekli ihtiyaçları karşılayan özel kuruluşlar haricindeki işyerlerinin açılmaması ve vatandaşların dışarı çıkmamasını çağrısında bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Bedrettin Dalan ise “Son yüzyılın en ağır kış şartları” sözleriyle tanımlamış olduğu hava olayını, “Yakıt ve un stoklarımız yeterli, telaşa gerek yok” sözleriyle anlatmıştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir