Konya’ya çocuklar üç ayların başlangıcının müjdecisi mübarek Regaip Kandili’nin sabahında kapı kapı dolaşarak şekerleme topladı. Sabahın erken saatlerinde sokaklara çıkan çocuklar, gruplar halinde esnaftan ve komşularından “şivlilik” istedi. Aileler ve esnaf da şeker, gofret, çikolata ve kuru yemişleri, kapılarına gelen çocuklara dağıttı. Zed Haber’in haberine göre ellerindeki poşetleri çikolata ve şekerle doldurmanın mutluluğunu yaşayan çocuklar, topladıkları şivlilikleri hep birlikte keyifle yedi.
Peki Şivlilik geleneği nedir? Konya’ya çocuklar üç ayların başladığı Regaip Kandili’nin sabahında kapı kapı dolaşarak ‘şivlilik’ denilen çikolat, şekerleme, bizküvi ve harçlık toplar. Bu geleneğe ise Şivlilik denir.
Bir kuyumcu çocuklara şivlilik olarak deste deste para dağıttı
Sabahın erken saatlerinde sokaklara çıkan çocuklar, gruplar halinde esnaftan ve komşularından şivlilik istedi. Selçuklu ilçesindeki Kuyumcu Muhammet Çalık ise çocuklara şivlilik olarak para dağıttı. Çalık ve çalışma arkadaşları her çocuğa 10’ar lira verdi. Kuyumcu dükkanını önünde kuyruk oluşturan çocuklar şivlilik harçlığı alabilmek için bir biriyle yarıştı.
İşte o görüntüler
Şivlilik nedir?
İslam inancına göre Hicri takvimde, mukaddes ay olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları başladı. Konya’da üç ayların başlangıcı ve Regaip Kandili nedeniyle asırlardır yapılan ‘şivlilik’ adlı gelenek sürüyor. Osmanlı dönemi öncesinden bugüne uzanan en eski dini geleneklerden biri olan “Şivlilik” kutlamaları, Regaib Kandili’nden bir gün önce başlıyor. Şivlilik, Konya ilinde her yıl Regaip Kandili’nin gündüz saatlerinde çocukların mahallelerindeki evleri dolaşarak çerez topladıkları kültürel bir etkinliktir. Şivlilik Regaip Kandili sabahı çocukların esnaftan komşulardan kapı kapı dolaşıp çikolata, harçlık, şekerleme toplaması geleneğidir.