Kahramanmaraş’a meydana gelen 7.7 ve7.6 büyüklüğündeki depremler Türkiye’yi derinden sarstı. Kahramanmaraş ile birlikte 10 ili etkileyen ve binlerce binanın yıkılmasına 44 binin üzerinde can kaybına neden olan depremler tüm Türkiye’nin ‘deprem gerçeği’ ile yüzleşmesine neden oldu. Doğusundan batısına tüm ülkenin ilk maddesi deprem oldu.
Deprem felaketi vatandaşlara binam sağlam mı? Binamın altındaki zemin sağlam mı? sorularının yanıtını aratmaya itti. Belediyeler, üniversiteler ve uzmanların hazırladığı zemin haritalarında herkes şu bölgenin zemini depreme dayanıklı bu bölgenin zemini çürük yorumları yapmaya başladı.
Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz’den zemin etüdü ile ilgili ezber bozan bir açıklama geldi. Tüysüz vatandaşların oturduğu binaların zeminleri ile ilgili yorumlara çok da güvenmemeleri gerektiğini belirterek zeminlerin yapısının değişim gösterebileceğini belirterek sosyal medya hesabından şu uyarılarda bulundu:
“Zemin sık değişime uğrar!”
“Bir bölgenin zemini sık değişim gösterir. Tek bir binanın bile altında farklı nitelikte zeminler olabilir. Bu nedenle şurası sağlam burası çürük gibi tanımlamalara dikkatli yanaşılmalı. Genel olarak daha fazla sarsılacak yerler ve daha zayıf zemine sahip yerler vardır ancak bu genelleme bina değerlendirmede yanıltıcı olabilir. Sıklıkla her zemine bina yapılır mı diye sorulur, evet ama zayıf bir zeminin binayı sorunsuz taşıyabilmesi için çok ciddi bir masraf gerekir. Hatta bazen bina kadar belki daha fazla zemine harcanabilir.”
Bir bölgenin zemini sık değişim gösterir. Tek bir binanın bile altında farklı nitelikte zeminler olabilir. Bu nedenle şurası sağlam burası çürük gibi tanımlamalara dikkatli yanaşılmalı. Genel olarak daha fazla sarsılacak yerler ve daha zayıf zemine sahip yerler vardır ancak
— Okan Tüysüz (@okangeo) February 24, 2023