1. Anasayfa
  2. Yaşam

Şemsiye nasıl tamir edilir?

Yağmurlu günlerde işimize, okula, alışverişe giderken yürüyorsak  şemsiye olmazsa olmazımızdır. Güneşten korunmak için de kullanılan şemsiyeler özellikle rüzgarlı havalarda ters döner. Bu durum şemsiyemizin deforme olmasına hatta kırılmasına sebep olabilir. Peki şemsiye tamiri yapılır mı? Şemsiye kumaşı nasıl değiştirilir? Kırık şemsiyeyi tamir etmenin pratik yolları nelerdir? İşte detaylar…

Şemsiye nasıl tamir edilir?
0

Şemsiyeler özellikle kış ve bahar aylarında sürekli taşıdığımız bir gereçtir. İnsanların şemsiye kullanması çok eski tarihlere uzanır. Tarih araştırmacıları ilk kez şemsiye kullanılan toplumların Mezopotamya’da rastlandığını biridir. Şemsiyeler Mezopotamya’da ilk olarak güneşten korunmak için kullanılmıştır.

M.Ö. 1200 yıllarında Antik Mısır’da şemsilerin artık yağmur dolu güneş gibi dış etkenlerden koruyucu özelliği olduğu kabul edilmiş ve Roma kültürüne Mısır’dan geçmiştir. Şemsiye Türkiye’de kullanılmaya başladığında dilimize Arapçadan “güneş” anlamına gelen şems’ten türetilerek girmiştir. Şemsiye ilk olarak güneşlik anlamında kullanılmıştır. Şemsiye dünyada uzun yıllar da kadınların bir aksesuarı olarak kullanıldı.

Antik çağlardan beri kullanılan şemsiyeler kalitesine göre farklılık göstermekte. Kimimiz sadece yağmura yakalandığımızda seyyar satıcılardan ucuz maliyetle üretilmiş şemsiyeleri tercih ederken kimimiz de kaliteli uzun ömürlü şemsiyeleri satın alıyoruz. Tabi burada bütçenin de çok önemi var. Şemsiyeler yağmurdan ve güneşten bizi korurken yapısı itibariyle sert rüzgarlara karşı belirli bir dayanma kabiliyetine sahiptir. Birçoğumuzun en az bir kez başına mutlaka gelmiştir. Rüzgarlı bir havada yağmurda yürürken aniden ters bir rüzgar esmiş ve şemsiyemiz ters dönerek telleri hasar görmüştür.

İşte en beklenmedik an! Tam da ihtiyacımız olduğunda şemsiyemiz tepe takla oldu! Peki şemsiye tamiri yapılır mı? Şemsiye tamiri nasıl yapılır? Şemsiyelerde en çok meydana gelen hasar tellerden oluşan iskelet kısmındadır. Dayanıklı kumaş da kullanılsa ters rüzgarda şemsiye döner ve iskeletini oluşturan teller ya yerinden çıkar ya da eğilip bükülür. Şemsiyenin hasarına göre tamiri mümkündür. Bazen bunu kendimiz de tamir edebiliriz. Şemsiyenin iskeleti hasarın büyüklüğüne göre tamir edilebilir.

Eğer şemsiyenin telleri kumaştan çıktıysa öncelikle ihtiyacınız olan bir iğne ve ipliktir. Şemsiyenin kumaşa geçtiği iskelet yapısını oluşturan tellerin bağlantı yerindeki dikişler zamanla aşınır. Bu nedenle şemsiyenizin kumaşa geçen ucunu önce yerine yerleştirin. Sonrasında bu ucuna rengine uygun iğne iplikle küçük bir dikiş atın. Böylece şemsiyenin telleri kolayca yerinden çıkmayacaktır.

Şemsiyeniz ters bir rüzgarda döndü ve telleri büküldüyse önce hasara bir göz atın. Şemsiye teli kırılmadıysa ve sadece büküldüyse diğer tellerle aynı şekilde elinizle şekil verebilirsiniz. Bu işlemden sonra şemsiyeyi açıp kapatın. Eğer sıkıntı yoksa kullanmaya devam edebilirsiniz.

Kumaş ve tellerin orta bağlantıları koparsa şemsiyenizi yine kendiniz tamir edebilirsiniz. Bunun için yine bir dikiş iğnesi ve uygun renkte iplik gerekir. Şemsiyenizin tellerinin orta çatı kısmındaki bağlantılarını iğne iplikle birkaç kez düğüm şeklinde dikin. Bu işlemi birkaç kez yapmanız daha sağlam olmasına yardımcı olur. Ardından şemsiyenizi açıp kapatın. Eğer sıkıntısız çalışıyorsa kullanabilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen şemsiyeniz randımanlı çalışmıyorsa bir şemiye tamircisine başvurabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir